Havehortensia

- farverig og frodig

Hortensia kræver en dybmuldet, luftig, humusrig jord, helst tilsat tørvejord. Blomsterfarverne kunne i gamle dage variere mere eller mindre med jordens surhedsgrad. Ved lavt pH (surbundsjord) fik planterne en blå nuance. På svag sur jord, neutral jord eller svag basisk jord farves blomsterne rosa eller mere rød. De reneste farver kommer ved pH 4,5-5,5. Fra pH 5,5 til omkring neutralpunktet (7) skifter farveskalaen fra blåviolet over violetrosa til stadig renere rosafarver.

I dag findes der navnesorter der holder farverne meget konstant.
Vækstformen og frodigheden gør Hortensia meget velegnet som forgrundsplante og desuden anvendes Hortensia i en stadig stigende grad som krukkeplante.

Hortensia stammer oprindelig fra fra Himalaya, Sydkina og Japan. Det er tæt forgrenede buske, 1-3 m høje.
Der har i de senere år forgået et stort udviklingsarbejde for af fremdyrke bedre og mere hårdføre sorter. I Danmark har dette arbejde stået på gennem de sidste 4-5 år. Arbejdet er foregået i tæt samarbejde med Det Danske Haveselskab.

Der er udvalgt 4 nye sorter:

Hydrangea Macrophylla ’Dorthea’

Dette er en dansk sort udvalgt i samarbejde med Det Danske Haveselskab. Den er udvalgt til at være mere hårdfør og mere blomsterrig end andre almindelige sorter.
Væksten er kompakt, højden er 60-100 cm. Lyserøde blomster i juli og indtil oktober.
Trives i en sphagnumblandet jord pH 6,0 udplantet i haven eller i krukke i sol/halvskygge. Undgå klipning da det kan gå ud over blomstringen.

Hydrangea Macrophylla ’Alma’

Dette er en dansk sort udvalgt i samarbejde med Det Danske Haveselskab. Den er udvalgt til at være hårdfør og mere blomsterrig end andre almindelige sorter.
Væksten er kompakt, højden er 60-100 cm. Hvide blomster i juli og indtil oktober, senere grøn-hvide høstfarver. Velegnet til tørring. Trives i en sphagnumblandet jord pH 4,5-5 udplantet i haven eller i krukke i sol/halvskygge. Undgå klipning da det kan gå ud over blomstringen.

Hydrangea Macrophylla ’Bella’

Dette er en dansk sort udvalgt i samarbejde med Det Danske Haveselskab. Den er udvalgt til at være hårdfør og mere blomsterrig end andre almindelige sorter.
Væksten er kompakt, højden er 60-100 cm. Røde blomster i juli og indtil oktober, senere brunrøde høstfarver. Velegnet til tørring. Trives i en sphagnumblandet jord pH 4,5-5, udplantet i haven eller i krukke i sol/halvskygge. Undgå klipning da det kan gå ud over blomstringen.

Hydrangea Macrophylla ’Clara’

Dette er en dansk sort udvalgt i samarbejde med Det Danske Haveselskab. Den er udvalgt til at være hårdfør og mere blomsterrig end andre almindelige sorter.
Væksten er kompakt, højden er 60-100 cm. Blå blomster i juli og indtil oktober. Trives i en sphagnumblandet jord pH 4,5-5 udplantet i haven eller i krukke i sol/halvskygge.

Sådan planter du:

Plantes der direkte i haven, vil det bedste være at blande 1/3 alm. sphagnum i plantejorden - det holder godt på fugten.

Plantes der i potter er det meget vigtigt, at vælge en god stor potte. Her planter du i en næringsberiget surbundssphagnum, gerne en god luftig kvalitet.

Pasning:

Husk at planterne ikke må tørre ud, der skal vandes ofte. Planter trives i både sol til halvskygge, men vil være lettest at passe hvis de ikke står i fuld sol hele dagen.
Faldne blomster skæres/klippes bort 2 blade under blomsten.
Planterne tåler frost, men for hård frost skader de nye blomsteranlæg og vil mindske blomstringen kraftigt.
Undgå desuden også at skære i planter om foråret.
Planter der er udplantet i haven dækkes med grangrene de første år. Planter i potter beskyttes mod hård frost ved at tage potterne ind på et beskyttet sted.

Følger du ovenstående vil planterne give mange overdådige blomster de næste mange somre.